Dela nyhet
Olämpligt innehåll sociala medier
11 sep 2020

De senaste dagarna har vi nåtts av information om att det händer mycket just nu på sociala medier som Snapchat och Tik Tok bland våra barn och ungdomar i Mora.
Tiden som spenderas på sociala medier upplevs givetvis individuellt men det är många kränkande påhopp om hur man ser ut och hur man är som person. Barn och ungdomar får frågor om de kan ha sex i utbyte mot andra tjänster och det förekommer rasistiska inlägg. Nakenbilder delas till varandra och det är för vissa en sport att dela bilderna vidare och sprida ut på olika sociala medier. Det sprids även information om hur man kan få tag i alkohol och droger.
Det har även kommit till vår kännedom att det i nuläget förekommer olika utmaningar i sociala medier. Ett exempel går ut på att snatta något ur en affär utan att bli påkommen. Samtidigt filmas snatteriet som läggs upp i inlägg på sociala medier som ett bevis för att snatteriet gick bra. Ett annat exempel på utmaning förekommer på Tik Tok där ungdomar utmanas att ta livet av sig men med mål att överleva. Självmordsförsöket spelas in och så görs det en video av utmaningen för att sprida vidare. Vilket leder till att de utsätter sig för en stor risk och skada.
En självmordsfilm sprids för närvarande på sociala medier som exempelvis på Tik Tok, helt ocensurerat och med mycket grovt material där en man väljer att ta sitt liv genom att skjuta sig själv. Den här filmen har visat sig fastna på näthinnan hos våra unga som i efterhand mår väldigt dåligt av att ha sett den. Appen Tik Tok är nu nedlåst på våra elevers iPads men det är ingen garanti för att eleverna inte kommer åt appen på andra sätt, exempelvis genom telefoner och iPads som ej kontrolleras av skolan.
Vad kan man göra?
Vi uppmanar både lärare och vårdnadshavare att prata med barn och unga om vad de möter på nätet och i sociala medier. Har de redan sett filmklippet ja då behöver ni finnas där och resonera kring händelsen tillsammans. Om ditt barn delat filmen vidare så välj att ta bort klippet från ditt barns konto annars bidrar ditt barn till spridning och att flera ser.
Tips, råd och stöd för nätsmartarbete både till lärare och vårdnadshavare finns på www.natsmartmora.se
Under vecka 42 kommer Maria Dufva till Mora och föreläser för såväl elever, vårdnadshavare och personal inom skola, socialtjänst och polis i form av livesända studiosändningar. Hon arbetar med barn och ungas utmaningar på nätet och sociala medier. Eleverna kommer få ta del av detta under skoltid och vårdnadshavare kommer få information inom kort om tid för föreläsningen.
Här kan du läsa mer om Maria Dufvas engagemang för ungas säkerhet på nätet